Духовне життя християнина
 
Головна » 2011 » Серпень » 17
Миропомазання — символізує освячення і зміцнення духовних сил християнина на шляху до спасіння

Миропомазання відбувається після хрещення, бо не можна охреститися і не отримати в той же час дар Святого Духа.
Діяння 2:38
"Петро ж до них: "Покайтесь", каже, "і нехай кожний з вас охриститься в ім'я Ісуса Христа на відпущення гріхів ваших, і ви приймете дар Святого Духа".

В святій Тайні миропомазання, хрещений стає християнином, тобто любителем в істинному значенні цього слова, повноправним членом людей Бога .
"Через миропомазання кожен член Церкви стає пророком і отримує місце біля Христа" .
Він цитує перше послання Йоана Богослова 2:20, "Ви ж маєте помазання від Святого, й усе знаєте" .
Священик молиться:
Благословен єси, Господи Боже, вседержителю, джерело добра, сонце правди, що засвітив сущим у темряві світло спасення явленням єдинор ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)


Євхаристія (грец. «подяка») чи Святе Причастя – одне з головних християнських Таїнств, яке визнають Греко-Католицька, Католицька, Православна та деякі протестантські церкви. Воно є основою Євхаристійної Літургії. Євхаристія – це Тіло і Кров Христові під видами хліба і вина, що Спаситель подав на Тайній Вечері на поживу душ, та що приймаючи Пресвяту Євхаристію (св. Причастя), люди приймаєють дійсне Тіло і Кров Христову, в які перетворилися хліб і вино під час св. Літурґії.

Євангелист Іван підтверджує: «Сказав же їм Ісус: "Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хто їсть цей хліб, житиме повік, а хліб, що я дам, це – тіло моє, що я дам за життя світу”. Змагалися тоді учні між собою, говорячи: Як може він дати нам тіло їсти? Сказав же їм Ісус: "Істино, істинно кажу вам: Як не їсте тіла Сина чоловічого і не п'єте Його крови, не маєте життя в собі... Тіло моє – справді їжа, а кров моя справд ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Часто християни висловлюються «то гріх, бо так кажуть…», але самі не розуміють, що таке гріх і в чому гріховність даних вчинків… Сьогодні хочемо звернути увагу на статеві гріхи. Адже поширеною є думка, що статевий потяг, як і спрага, є природнім, і його слід задовольняти. Тоді логічно виникає запитання, але ж чим людина відрізняється від тварини? Святі отці навчають, що людина відрізняється від тварини тим, що може володіти своїми бажаннями, володіти собою і нести відповідальність за свої дії. Сучасному християнину, який, може, і не знає всіх заповідей Божих, стає незрозумілим таке пояснення. Церква про тяжкі гріхи, і чи має взагалі вона право втручатися в інтимне життя своїх вірних ми довідаємося з уст о. Тараса Галавая. – Дехто навіть із християн вважає, що гомосексуальність є внутрішнім станом людини, причому у більшості випадків вродженим. Однак з Біблії відомо, що Бог створив Адама і дав йому дружину Єву та сказав: «Плодіться і розмно ... Читати далі »
Переглядів: 4710 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Праведник, як фінік, розцвіте і, як кедр на Ливані, виросте. Саме таким в біблійному значенні плодовитим деревом є мученик за Христову віру владика Григорій Балагурак ЧСВВ. Цей подвижник Христової Церкви є маловідомим у нас на Івано-Франківщині хоча народився він саме у Станиславові 5 липня 1909 року Божого. Вчився у початковій школі Станиславова, а знання середньої школи здобув у Бучачі і Лаврові. Треба сказати, що в Галичині василіяни створили навчальні заклади для світської молоді у Дрогобичі і Бучачі в 1784 року та Лаврові 1788. Василіянські колегії для світської молоді розширювали і доповнювали мережУ народних церковно-приходськИх і парафіяльних шкіл. Очевидно, що навчаючись у колегії Володимир Балагурак всупив до ЧСВВ отримавши при облечинах нове чернече ім’я Григорій, і вже 1927 року склав монаші обіти у Крехові. року навчався у дух ... Читати далі »

Переглядів: 1597 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (2)

Як правило, священство асоціюється з совістю світу. Однак, у наш час можна почути багато нарікань на негідну поведінку священиків. Блаженніший патріарх Любомир Гузар у пастирському посланні зазначив, що священики народилися та виросли у звичайних родинах, які і творять Божий люд. Саме цьому Божому людові духовенство покликано служити за прикладом Ісуса Христа. Гідність священика основується на тому, що він є живою іконою Христа – Доброго Пастиря серед своїх вірних силою і діянням Святого Духа. Детальніше про святу тайну священства та, зокрема, про особу, життя і служіння священика ми довідаємося з уст ієромонаха Святуспенської Унівської Лаври Луки Михайловича. – Чому ми звертаємося до священика отче, адже у Євангелії від Матея читаємо: «Ви ж не давайте себе звати: Учителю, – один бо ваш Учитель, ви ж усі – брати. Та й отця собі теж не іменуйте на землі: один бо у вас Отець – той, що на небі»? – Щоб відповісти на це питання, яке для багатьох ... Читати далі »
Переглядів: 1015 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Якщо родини шанують священика, то в них народжуються покликання – вважає кардинал Пауль Йозеф Кордес. Колишній голова Папської Ради «Cor Unum» відвідав Мадрид для презентації своєї книжки «Чому священики?».


Священик потребує у своїй душпастирській місії віри, а також «братерського сопричастя, щоб віднайти мир і священицьку тотожність», - сказав німецький ієрарх.
Враховуючи брак покликань, кардинал Кордес закликає представляти молодим людям конкретні приклади єпископів і священиків і шукати майбутніх семінаристів у парафіяльних спільнотах. Не йдеться про те, щоб «батьки виштовхували своїх синів до священства», тому що в кінцевому підсумку це є «Боже покликання». «Якщо однак родини шанують священиків, то в цих родинах може народитися покликання», - підкреслив кардинал Кордес.
Ієрарх критично прокоментував ситуації, які виникли в деяких дієцезіях Швейцарії, Італії та Німеччини, де «люди вважають, що якщо бракує священиків, то потрібно думати про іншу модель». У цих діє ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Єпископат Італії не погоджується на те, щоб на території країни працювали одружені священики Румунської Греко-Католицької Церкви, повідомляє католицька агенція ADISTA.


Причиною відмови названо позицію Апостольської Столиці, яка продиктована побоюванням, що присутність одружених священиків може згіршити вірних.
Голова Єпископату Італії кардинал Анджело Баньяско сказав, що «після ретельного розгляду цього питання у світлі даних про кількість етнічних громад з країн Східної Європи і ситуації духовенства італійських дієцезій, єпископи вважають, що немає слушних і розумних підстав для того, аби вділити диспенсу».
На думку кардинала, важливо запобігти згіршенню, яким для вірних може стати присутність одружених священиків, проте ієрарх додав, що ця причина не може бути важливішою за потребу гарантувати католикам східного обряду священиків, які розмовлятимуть їх мовою та походитимуть з їхньої країни.
Отже, підсумовує ADISTA, одру ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Свого часу я мав нагоду порозмовляти з директором будинку престарілих для священиків. Це невичерпна тема. З багатьох причин. Починаючи від питання, коли починається пенсійний вік священика і аж до всіх можливих варіантів пошуку місця у житті, відносин з молодшими, участі у душпастирстві, і закінчуючи неминучою потребою у догляді.


Все це раптом пригадалося кілька тижнів тому, коли я стояв над труною о. Людвіка Рутини. Він прожив гарний свій вік. І не тільки цифра 93 тому причиною.
Колись він був моїм катехитом. Катехизму то він мене не навчив. Навчив чогось більшого. Зазвичай катехити переказують суть віри. Він показував, яким має бути життя у вірі. А його власне інтенсивне життя почалося у віці 73 років, коли він пішов на відпочинок. Він походив з Поділля і туди повернувся – до Львівської архидієцезії. Чим він займався? Був з людьми. Він ділився з ними так само, як колись у ліцеї з нами: своєю вірою, притягував скромністю і до ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Статистичні дані лякають – нас стає все менше, суспільство старішає. А я ж іду з колядою, щоб пробуджувати надію. Непроста це справа, хоча в наш час все більше потрібна.


Коляда вже напевно скрізь закінчилася. Я нещодавно писав, що під час коляди ходжу до парафіян по віру . А крім цього я поновлюю список мешканців. А з мого списку пізніше робиться статистика. Але не це найважливіше. Почну від певної ілюстрації. Отже, в моїй парафії є невеликий район житлово-комунального кооперативу. Найбільший житловий будинок має там чотири під’їзди і 24 квартири. Як на один день колядування (тобто післяобідній час) в моїй парафії – це багато. Принаймні, так було ще кілька років тому. Цього року я вийшов з останньої квартири майже на півтори години раніше, ніж зазвичай. Чому? Бо кілька квартир стоять порожніми.
Одна з родин з кількома дітьми в Ірландії. Інші квартири, де свого часу було людно і гамірно, спорожніли. Залишилися батьки, молодь вч ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

У світі зростає кількість рукоположених священиків і одночасно відчутно зменшується кількість тих, які залишають священство, повертаючись до мирянського стану. Такі дані випливають з приготованого Центральним відділом статистики Католицької Церкви «Статистичного церковного щорічника».


І хоч в цифровому вимірі це збільшення є незначним і становить лише 1,4 %, значущим є той факт, що, починаючи від 1999 року, не було такого високого позитивного зросту. Тобто, кількість священиків збільшилася на 809 осіб, що дає можливість дивитися в майбутнє з оновленою надією.
Найсвіжіші офіційні статистичні дані стосуються 2009 року. Загальна кількість священиків на той час була 410 593, з яких – 275 012 приналежних до дієцезального клиру. Однак, в Північній Америці, Європі та Океанії відзначено зменшення їхньої кількості, в той час, як в Африці та Азії, починаючи від 1999 року, кількість священиків зросла на 38,5 % та 30,5 % відповідно. Незважаючи на це, у 2009 році майже половина зага ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

о. Кирило Лесько
Роздуми до Слова Божого на вівторок XIV звичайного тижня



«Він, бачивши юрми народу, милосердився над ними, бо вони були стомлені й прибиті, немов ті вівці, що не мають пастуха» (Мт 9, 36).
У книзі пророка Єзекиїла читаємо докір Бога пастирям, яких Він дав своєму народові: «Ви пили молоко, одягались у вовну, різали, що було гладке, овець же не пасли. Слабих овець ви не підсилювали, недужих не гоїли; ранених не перев'язували, розбіглих не завертали, загублених не шукали. Ви правили ними жорстоко й насильно. І розсипались вони без пастуха та й стали здобиччю усіх польових звірів. Вони розсипались. Блукають мої вівці по всіх горах та по всіх горбах високих; по всій країні розсипались мої вівці; ніхто за них не питає, ніхто їх не шукає» (Єз 34, 3-6).
Господь в Старому Завіті дав Обраному народові пастирів: начальників, старших, священиків, які повинні були піклуватися про цей народ, навчаючи його і ведучи ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Ватиканська Конгрегація у справах Духовенства видала циркуляр для священиків із вказівками, як їм поводитися у повсякденному житті. Циркуляр радить священикам вчитися користуватися інтернетом та уникати «спокус політики».

Будинок священика має бути «простим та вбогим», з жінками потрібно поводитися «обережно» та «твердо». Священики не мають права навіть ненавмисно «паморочити голову» дівчатам, які приходять до церкви.
Конгрегація закликає священиків уникати суєти та зацікавлення мирським життям.
Священик завжди має пристойно вдягатися, читати багато книг та передусім не підлягати спокусі політики, хоча, - йдеться у документі, - він повинен підтримувати добрі стосунки зі світською владою. Також циркуляр закликає священиків не ставати на бік якоїсь політичної партії.
Крім того, Ватикан заохочує священиків використовувати інтернет, радіо та телебачення, зокрема, для того, аби професійно підготувати проповіді. У проповідях потр ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Понад 250 священиків з 20-ти деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії взяли участь у навчальному семінарі для священиків, який 19 липня розпочався у Дрогобичі. Впродовж трьох днів 7 доповідачів висвітлюють з різних ракурсів тему тайни священства.


«Сьогодні до нас промовлятиме наш духовний батько, який у нелегкі часи провадив нашу Церкву і, немов біблійний пророк, увів її в землю обітовану», - зазначив владика Ярослав (Приріз), представляючи 20 липня надзвичайного доповідача семінару - Блаженнішого Любомира (Гузара). У своєму вступному слові Блаженніший зауважив, що спробує коротко висвітлити основні риси священика як духовного отця; решту ж часу присвятить запитанням від священиків.
«Духовний отець має навчати своїх духовних дітей розв'язувати життєві труднощі не згідно з критеріями світу, але згідно з Божими законами», - підкреслив Блаженніший, вказуючи на особливість служіння духовного отця. Продовжуючи попередню думку, коли ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Протестанти для себе питання про жіноче священство вже вирішили, здається, пішли ще далі у своїй міфічній "боротьбі за права людини" - дозволили, і навіть "благословили" однополі шлюби (але це інша тема).
В Православній Церкві жінка, особливо у 20 ст. зробила багато для Церкви. Приміром у нашому селі ці жінки відстояли храм в Радянські часи, після закриття храму зберігали по домам ікони і сосуди церковні, а потім, коли відкрився храм зносили все і облаштовували його для богослужіннь.
Жінка вірить у Бога серцем.
Та і сьогодні фактично відсотків 85 активними нашими прихожанами є саме жінки - вони ж прибирають у храмі, співають, допомагають в керуванні і т. д. і т. п.
Прочитав інтерв'ю отця Андрія Кураєва про місце жінки у Церкві. Дійсно цікаво стало - чому жінка не може бути священиком. У нього кілька пояснень цього, але основне, дуже влучне на мою думку - священик є іконою Христа. На відміну від протестантів (іконоборців), де ... Читати далі »
Переглядів: 933 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Субота, 20.04.2024, 03:03
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Дорогі брати і сестри у Христі якщо ви зайдете як зареєстрований користувач ви зможете побачити на багато більше інформації! А також позбудетесь реклами яка висвітлюється на сайті
Це ваша пожертва
Перехід по рекламі це є Ваша пожертва для подальшого розвитку сайту
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 311
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Rambler's Top100
Рейтинг@Mail.ru

Духовне життя християнина © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz