Духовне життя християнина
 
Головна » Архів матеріалів
У світі зростає кількість рукоположених священиків і одночасно відчутно зменшується кількість тих, які залишають священство, повертаючись до мирянського стану. Такі дані випливають з приготованого Центральним відділом статистики Католицької Церкви «Статистичного церковного щорічника».


І хоч в цифровому вимірі це збільшення є незначним і становить лише 1,4 %, значущим є той факт, що, починаючи від 1999 року, не було такого високого позитивного зросту. Тобто, кількість священиків збільшилася на 809 осіб, що дає можливість дивитися в майбутнє з оновленою надією.
Найсвіжіші офіційні статистичні дані стосуються 2009 року. Загальна кількість священиків на той час була 410 593, з яких – 275 012 приналежних до дієцезального клиру. Однак, в Північній Америці, Європі та Океанії відзначено зменшення їхньої кількості, в той час, як в Африці та Азії, починаючи від 1999 року, кількість священиків зросла на 38,5 % та 30,5 % відповідно. Незважаючи на це, у 2009 році майже половина зага ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

о. Кирило Лесько
Роздуми до Слова Божого на вівторок XIV звичайного тижня



«Він, бачивши юрми народу, милосердився над ними, бо вони були стомлені й прибиті, немов ті вівці, що не мають пастуха» (Мт 9, 36).
У книзі пророка Єзекиїла читаємо докір Бога пастирям, яких Він дав своєму народові: «Ви пили молоко, одягались у вовну, різали, що було гладке, овець же не пасли. Слабих овець ви не підсилювали, недужих не гоїли; ранених не перев'язували, розбіглих не завертали, загублених не шукали. Ви правили ними жорстоко й насильно. І розсипались вони без пастуха та й стали здобиччю усіх польових звірів. Вони розсипались. Блукають мої вівці по всіх горах та по всіх горбах високих; по всій країні розсипались мої вівці; ніхто за них не питає, ніхто їх не шукає» (Єз 34, 3-6).
Господь в Старому Завіті дав Обраному народові пастирів: начальників, старших, священиків, які повинні були піклуватися про цей народ, навчаючи його і ведучи ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Ватиканська Конгрегація у справах Духовенства видала циркуляр для священиків із вказівками, як їм поводитися у повсякденному житті. Циркуляр радить священикам вчитися користуватися інтернетом та уникати «спокус політики».

Будинок священика має бути «простим та вбогим», з жінками потрібно поводитися «обережно» та «твердо». Священики не мають права навіть ненавмисно «паморочити голову» дівчатам, які приходять до церкви.
Конгрегація закликає священиків уникати суєти та зацікавлення мирським життям.
Священик завжди має пристойно вдягатися, читати багато книг та передусім не підлягати спокусі політики, хоча, - йдеться у документі, - він повинен підтримувати добрі стосунки зі світською владою. Також циркуляр закликає священиків не ставати на бік якоїсь політичної партії.
Крім того, Ватикан заохочує священиків використовувати інтернет, радіо та телебачення, зокрема, для того, аби професійно підготувати проповіді. У проповідях потр ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Понад 250 священиків з 20-ти деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії взяли участь у навчальному семінарі для священиків, який 19 липня розпочався у Дрогобичі. Впродовж трьох днів 7 доповідачів висвітлюють з різних ракурсів тему тайни священства.


«Сьогодні до нас промовлятиме наш духовний батько, який у нелегкі часи провадив нашу Церкву і, немов біблійний пророк, увів її в землю обітовану», - зазначив владика Ярослав (Приріз), представляючи 20 липня надзвичайного доповідача семінару - Блаженнішого Любомира (Гузара). У своєму вступному слові Блаженніший зауважив, що спробує коротко висвітлити основні риси священика як духовного отця; решту ж часу присвятить запитанням від священиків.
«Духовний отець має навчати своїх духовних дітей розв'язувати життєві труднощі не згідно з критеріями світу, але згідно з Божими законами», - підкреслив Блаженніший, вказуючи на особливість служіння духовного отця. Продовжуючи попередню думку, коли ... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

Протестанти для себе питання про жіноче священство вже вирішили, здається, пішли ще далі у своїй міфічній "боротьбі за права людини" - дозволили, і навіть "благословили" однополі шлюби (але це інша тема).
В Православній Церкві жінка, особливо у 20 ст. зробила багато для Церкви. Приміром у нашому селі ці жінки відстояли храм в Радянські часи, після закриття храму зберігали по домам ікони і сосуди церковні, а потім, коли відкрився храм зносили все і облаштовували його для богослужіннь.
Жінка вірить у Бога серцем.
Та і сьогодні фактично відсотків 85 активними нашими прихожанами є саме жінки - вони ж прибирають у храмі, співають, допомагають в керуванні і т. д. і т. п.
Прочитав інтерв'ю отця Андрія Кураєва про місце жінки у Церкві. Дійсно цікаво стало - чому жінка не може бути священиком. У нього кілька пояснень цього, але основне, дуже влучне на мою думку - священик є іконою Христа. На відміну від протестантів (іконоборців), де ... Читати далі »
Переглядів: 936 | Додав: Nazar199111 | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (0)

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ РЕЛІГІЙ
У весь час людина прагне познати світ, суспільство, самого себе, а також окремі явища і процеси. Є знання, необхідні фахівцю для успішної діяльності в конкретній галузі, а є поняття, ідеї, теорії, факти, засвоєння яких важливе для становлення кожної людини як особистості, для формування її духовної культури. Так, галуззю, яка містить такі знання, є – релігієзнавство. Його вивчення дає змогу пізнати, осмислити сутність понять "релігія”, "віра”, засвоїти історію релігій, характеристику релігійних вірувань.
 Релігієзнавство допомагає краще вивчати і засвоювати історію та культуру. Знання про релігію – це знання і про давні пошуки людиною моральності, яка звеличує життя кожного. В цьому плані, як приклад, розглянемо християнство, яке не лише багато запозичило з античної етики, а й зробило певний внесок у розвиток етики – це вчення про доброчинність, гуманізм. Велику значимість має релігієзнавство для розуміння мистецтва.
Релігієзнавство дає такі ві ... Читати далі »
Переглядів: 3623 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Католицизм

Католицизм є одним із напрямів у християнстві, який виник внаслідок першого великого розколу в християнстві в 1054 р. Католицизм поширений переважно в Західній (Франція, Бельгія, Італія, Португалія) та Східній (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, частково Латвія і західні області України) Європі, у переважній більшості країн Південної Америки; його сповідує майже половина віруючих Північної Америки. В Азії, Африці також є католики, але вплив католицизму тут незначний.
Католицизм має багато спільного з православ'ям і водночас відрізняється від інших напрямів у християнстві системою віровчення, культу, своєрідними засобами пристосування до стрімкої зміни соціальної діяльності і нової релігійної свідомості. Католицизм доповнив «Символ віри» новими догматами. Католицизму притаманні догмати християнства, але він має й специфічні риси, особливості, котрих не знає православна церква. Що це за особливості?
Основним догматом католицької церкви, ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Лідери Української Греко-Католицької Церкви та Київського Патріархату останніми днями висловилися щодо подій навколо Десятинної церкви у Києві.

 

- Ідеться про ту церкву, яка фактично була побудована ще до розколу, великої схизми, яка настала між Західною і Східною церквою, - наголосив Предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) в інтерв'ю УНІАН, - тобто йдеться про церкву, яка була свідком єдиного християнства і єдиної помісної церкви в Україні. Друге – це був перший кафедральний храм Київської Русі після її хрещення, який збудував сам хреститель України Володимир Великий. З огляду на це, як і щодо Софії Київської, до питання Десятинної церкви потрібно підходити з точки зору чутливості всіх церков, які є спадкоємницями Володимирового хрещення. Тобто йдеться про всі конфесії в Україні. Тому надання можливості вести богослужіння тут лише одній із сучасних конфесій – викличе такі ж диск ... Читати далі »

Переглядів: 806 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Глава постоянной комиссии Киевсовета по вопросам культуры и туризма, член фракции БЮТ-Батькивщина Александр Бригинец настаивает на необходимости внеочередного заседания Общественного гуманитарного совета для решения дальнейшей судьбы Десятинной церкви. Об этом он заявил во время пресс-конференции, – передал корреспондент ГолосUA.


В частности, А. Бригинец сказал: "Я уже обратился к председателю КГГА А. Попова о необходимости срочного созыва внеочередного Общественного гуманитарного совета относительно ситуации на Старокиевской горе вокруг Десятинной церкви. Необходимо обсудить проблемы и найти способ демонтировать незаконные постройки и строительные вагончики, которые там появились в конце мая, поскольку скандал вокруг восстановления Десятинной церкви приобретает остроту”, – сообщил он.


Он также отметил, что согласно ряду Европейских конвенций, подписанных Украиной, этот объект не подлежит во ... Читати далі »

Переглядів: 651 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Очередные заседания Североамериканской православно-католической богословской комиссии открылись в Свято-Владимирской православной семинарии в Крествуде (Православная Церковь в Америке - ПЦА).

 

Североамериканская православно-католическая комиссия является официальным экуменическим проектом Постоянной конференции канонических православных епископов Америки (SCOBA), Комитета экуменических и межрелигиозных связей Католической епископской конференции США и Епископской конференции Канады, напоминает "Православие и мир". Проект стартовал в 1965 году. Первая богословская дискуссия по вопросам о природе Святого Духа в рамках консультации прошла в октябре 1999 года.

 

В 2003 г. участники комиссии призвали православную и католическую Церкви к практике совместного чтения Символа веры и к отказу ... Читати далі »

Переглядів: 702 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 »
Четвер, 02.05.2024, 09:41
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Дорогі брати і сестри у Христі якщо ви зайдете як зареєстрований користувач ви зможете побачити на багато більше інформації! А також позбудетесь реклами яка висвітлюється на сайті
Це ваша пожертва
Перехід по рекламі це є Ваша пожертва для подальшого розвитку сайту
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 311
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Rambler's Top100
Рейтинг@Mail.ru

Духовне життя християнина © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz