Духовне життя християнина
 
Головна » Архів матеріалів

Синод УПЦ вирішив створити з Кирилівської церкви чоловічий монастир14 червня під головуванням митрополита Київського і всієї України Володимира у Синодальному залі Київської Митрополії УПЦ (МП) відбулося робоче засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, повідомляє Православіє в Україні.

 

На засіданні обговорювалися важливі аспекти єпархіального життя й адміністративного устрою УПЦ.

 

Зокрема, Синод вирішив створити на базі Свято-Кирилівської церкви, де ... Читати далі »

Переглядів: 704 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Беручи під увагу подані Володимиром Янівим характеристики «окциденталізму» та особливості української етнопсихології, можемо сказати, що Греко-католицька церква є духовним відображенням української «туги за гармонією». Її історія – це постійний процес боротьби за європейську «гармонію контрастів» між візантійською літургійною традицією та католицькою догматикою. Одночасно, фатальна українська «межовість» ніде так не проявила себе, як в історії УГКЦ.  Постійний, циклічний процес узгодження, виправлення, підпорядкування церковного життя, – то відповідно до католицької догматики («латинізація»), то згідно традиції візантійської літургії («восточництво»), – не дали розвинутись самобутній релігійно-філософській та теологічна думці. Греко-католицька церква наче зависла у духовному «межипросторі» між «психологічною Європою» та «азійським ренесансом» (терміни Миколи Хвильового), постійно потрапляючи з однієї в іншу крайність. «Коли ми були «західники», то вже кон ... Читати далі »

Переглядів: 1143 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Ієрей Олег Давидєнков Встановлення таїни Євхаристії
Таїна Євхаристії була встановлена Господом Ісусом Христом на Тайній Вечері (Євангеліє від Матвія 26:26-28, Луки 22:19-20). Як на предустанову таїни можна вказати на слова Спасителя з Його бесіди про хліб небесний, яка була виголошена у капернаумскій синагозі (Євангеліє від Іоанна 6:51, 53-56). Євхаристія як таїна
Євхаристія є таїна, у якій хліб і вино перетворюються Духом Святим у справжнє Тіло і в істинну Кров Господа Ісуса Христа, а потім віруючі долучаються їх для найтіснішого єднання з Христом в життя вічне. Речовиною таїни є хліб і вино. З VI століття, з часу Юстиніана I Великого, у вино додається також деяка кількість теплої води. Чинопослідування таїни Євхаристії - вся Літургія, яка є єдиним і нероздільним священнодійством. У самій Літургії особливе місце займає Євхаристійний канон, а в євхаристійному каноні особливе значення має епіклеза - закликання Духа Святого на Церкву, тобто на євхаристійні збори і на запропо ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)


«Що таке час? Хто здатний коротко і ясно визначити його? А адже в наших бесідах ми ні про що не говоримо з такою певністю й настільки часто, як про час, і коли ми говоримо про нього, ми, безсумнівно, розуміємо, про що говоримо, і розуміємо, про що йде мова, коли чуємо це слово в розмові. Так що ж таке час? Коли мене не питають, я знаю відповідь, але якщо мене попросять пояснити це комусь, я розумію, що нічого не знаю», - писав ще в кінці IV століття блаж. Августин єп. Іппонійскій - один з отців і вчителів Церкви.
Природа часу не доступна нашому розумінню. Час подібно вітру - ми не бачимо його, але судимо про нього лише по його справах. Людина, намагаючись осягнути таємницю часу, ще в давні часи переконувалась, що «все тече, все змінюється», як і вона сама. Бог створив час перш людини, яку створив святою, безсмертною «за образом і подобою Своєю».
Людина була безсмертною, час не мав над нею сили. Але їй була дана заповідь і покарання Боже за непослух: «смертю помреш» (Бу ... Читати далі »
Переглядів: 1531 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця рожденого перше всіх віків
Новий світ освітив вас, освічені, що носять в собі образ Божий. Крізь завісу, прочинену правицею Всевишнього, новий промінь світла впав на вас, і ви світіться, немов чада Божі. Це світло відкриває вам вічну таємницю, радісну таємницю вічного батьківства і вічного синівства. Це світло зводить благословення на вас, і олива втіхи виливається на ваші заплакані очі.
Один єдиний Господь Ісус як Христос і як Син Божий. Як Христос, в сенсі Месія, Він один-єдиний від початку до кінця часів. Іншого Месії людство ні шукати, ні чекати не може. Бо багато хто прийде в Ім'я Моє, кажучи: Я Христос. І зведуть багатьох (Мт. 24:5). Так передрік Єдиний, Нехибний і Прозорливий. Помилкових месій було чимало, є вони і зараз, і, чим ближче кінець роду людського, буде їх все більше. Але істинний Месія - один-єдиний, нехибне Христос, незбагненний Чоловіколюбець. Цей Правдивий, Нехибний і Незбагненний є ... Читати далі »
Переглядів: 819 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)

Невдовзі після воскресіння Лазаря Ісус Христос намітив Свій урочистий вхід в Єрусалим. Ісус йшов у Єрусалим, щоб відкрити Себе як Месію перед релігійними вождями Ізраїлю, котрі не розуміли Ісуса, вороже ставилися до Нього.
За шість днів до єврейської Пасхи, Ісус Христос здійснив тріумфальний вхід в Єрусалим, щоб показати, що Він – істинний Христос, Месія, Цар, Спаситель і Господь Бог наш, який йде на смерть добровільно.
До входу в Єрусалим Ісус Христос не хотів, щоб Його відкрито називали Месією. А під час служіння в Єрусалимі Ісус вже не заперечував проти того, щоб Його називати Месією. Вся діяльність в останні дні Ісуса Христа в Єрусалимі була спрямована на те, щоб привернути увагу людей і владні структури Єрусалиму на те, що Ісус – Месія, Спаситель і Господь Бог наш.


22.1. Підготовка до входу в Єрусалим

Ісус Христос з учнями вийшов з Єрихону наблизився до Єрусалиму і зупинився у селищі Вісфагії та Віфанії біля Оливної гори, що перед самим Єрусалимом. ... Читати далі »
Переглядів: 922 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)


Ісус Христос — Боголюдина. Центральною постаттю християнства є Ісус Христос (гр. Христос — месія, рятівник), історичність існування якого сучасні дослідження не заперечують. Згідно з християнським ученням Ісус Христос — Син Божий, який з волі Бога-Отця заради спасіння людства зійшов із небес на землю, олюднився через народження його Дівою Марією, ставши Боголюдиною, дав людям заповіді Нового Завіту, прийняв мученицьку смерть (через розп´яття) з метою спокутування вродженого гріха та гріхів людства. На третій день після поховання Христос воскрес, а потім вознісся на небо і як невід´ємна іпостась Святої Трійці зайняв місце справа від Отця. Християни вірять, що Ісус Христос прийде вдруге і почне судити всіх живих і мертвих за заслугами, після чого настане царство Боже.
Тож Ісус для християн не просто достовірна історична особа, що народилася у Віфлеємі (місто у давній Іудеї, нині м. Бейт-Лахм) у 4 р. до н. е. Він Боголюдина, місія якої — вказати шлях до Бога. Ісус описав цей ... Читати далі »
Переглядів: 1079 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)


Біблія

Біблія (Святе Письмо) - священна книга християнства, що складається зі Старого Заповіту та Нового Заповіту. Біблія складається з окремих книг (згідно з каноном, 39 - у Старому Заповіті, 27 - в Новому), написаних різними авторами. Для християн Біблія є Божим Словом, яке, хоч і писалося людьми, є богонатхненним.
Склад та структура Біблії

Біблія поділяється на дві частини: Старий Заповіт і Новий Заповіт. В основі назви "Заповіт" (від гебрейського berit - угода, договір, союз, заповіт) лежить ідея угоди Бога з усім людством.
В Старому Заповіті розповідається про союз Бога з єврейським народом.
В Новому Заповіті розповідається про союз Бога з людством через Ісуса Христа.

Для християн священними є обидві частини Біблії. Для євреїв, прихильників іудаїзму, священною є лише перша частина. Але іудеї не вживають терміну "Старий Заповіт". Вони виділяють три частини Святого Письма:

• Тора (תורה – Вчення) або П’ятикнижжя Мойсеєве.
• Невіім ( ... Читати далі »
Переглядів: 1969 | Додав: Nazar199111 | Дата: 10.06.2011 | Коментарі (0)


Людина, будучи дуже цікавим істотою, часом сам ставить перед собою питання, на які відповіді (прямі) знайти неможливо. Що є час? Чи є кінець у Всесвіту? І, нарешті, а що таке душа, про яку часом так багато говорять, до якої часом "звертаються"? Я вважаю, що кожен для себе повинен дати відповідь на це питання (якщо звичайно Вас цікавлять такі питання).

Я ж постараюся, висловивши свою думку з цього приводу, просто навести Вас на ланцюжок міркувань, в результаті яких Ви можете прийти і зовсім до іншого (ніж я) висновку.

Так що ж таке душа?

Ще в прадавні часи люди замислювалися над тим, що рухає їхніми вчинками, що змушує їх відчувати, переживати, відчувати різні емоції кожного по-своєму . І ось саме тоді, на зорі людства, перший раз людина звернула увагу на те, що зараз називається душею.

Душа з ... Читати далі »

Переглядів: 1053 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.04.2011 | Коментарі (0)

Ще і нині лунають ці слова. Весь християнський світ святкує це величне свято, яке має неабияке значення для кожного християнина. Великодні свята чекають з нетерпінням всі. І ті, хто вважає себе віруючим християнином, і ті, хто ходить до церкви лише раз на рік. Кожен очікує свято по-різному. Хтось проводить досвятковий період буденно, живучи повсякденними клопотами. Хтось живе у строгому пості і молитві. Хтось взагалі не задумується над тим, що таке Великодень, що йому передує і що відбувається після нього. Але і перші, і другі, і треті, в тій чи іншій мірі, однаково вважають себе віруючими людьми. Що змушує людину вважати себе християнином?
Сам факт хрещення? Належність до релігійної конфесії? Відвідування храму?



Спробуйте задати собі питання, чи вважаєте Ви себе християнином (християнкою). Якщо так, то чому? Відповіли? А тепер згадайте (якщо знаєте), а хто ж такі христ ... Читати далі »
Переглядів: 892 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.04.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 »
Четвер, 25.04.2024, 04:46
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Дорогі брати і сестри у Христі якщо ви зайдете як зареєстрований користувач ви зможете побачити на багато більше інформації! А також позбудетесь реклами яка висвітлюється на сайті
Це ваша пожертва
Перехід по рекламі це є Ваша пожертва для подальшого розвитку сайту
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 311
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Rambler's Top100
Рейтинг@Mail.ru

Духовне життя християнина © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz