Духовне життя християнина
 
Головна » 2011 » Червень » 15
ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ РЕЛІГІЙ
У весь час людина прагне познати світ, суспільство, самого себе, а також окремі явища і процеси. Є знання, необхідні фахівцю для успішної діяльності в конкретній галузі, а є поняття, ідеї, теорії, факти, засвоєння яких важливе для становлення кожної людини як особистості, для формування її духовної культури. Так, галуззю, яка містить такі знання, є – релігієзнавство. Його вивчення дає змогу пізнати, осмислити сутність понять "релігія”, "віра”, засвоїти історію релігій, характеристику релігійних вірувань.
 Релігієзнавство допомагає краще вивчати і засвоювати історію та культуру. Знання про релігію – це знання і про давні пошуки людиною моральності, яка звеличує життя кожного. В цьому плані, як приклад, розглянемо християнство, яке не лише багато запозичило з античної етики, а й зробило певний внесок у розвиток етики – це вчення про доброчинність, гуманізм. Велику значимість має релігієзнавство для розуміння мистецтва.
Релігієзнавство дає такі ві ... Читати далі »
Переглядів: 3623 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Католицизм

Католицизм є одним із напрямів у християнстві, який виник внаслідок першого великого розколу в християнстві в 1054 р. Католицизм поширений переважно в Західній (Франція, Бельгія, Італія, Португалія) та Східній (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, частково Латвія і західні області України) Європі, у переважній більшості країн Південної Америки; його сповідує майже половина віруючих Північної Америки. В Азії, Африці також є католики, але вплив католицизму тут незначний.
Католицизм має багато спільного з православ'ям і водночас відрізняється від інших напрямів у християнстві системою віровчення, культу, своєрідними засобами пристосування до стрімкої зміни соціальної діяльності і нової релігійної свідомості. Католицизм доповнив «Символ віри» новими догматами. Католицизму притаманні догмати християнства, але він має й специфічні риси, особливості, котрих не знає православна церква. Що це за особливості?
Основним догматом католицької церкви, ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Лідери Української Греко-Католицької Церкви та Київського Патріархату останніми днями висловилися щодо подій навколо Десятинної церкви у Києві.

 

- Ідеться про ту церкву, яка фактично була побудована ще до розколу, великої схизми, яка настала між Західною і Східною церквою, - наголосив Предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) в інтерв'ю УНІАН, - тобто йдеться про церкву, яка була свідком єдиного християнства і єдиної помісної церкви в Україні. Друге – це був перший кафедральний храм Київської Русі після її хрещення, який збудував сам хреститель України Володимир Великий. З огляду на це, як і щодо Софії Київської, до питання Десятинної церкви потрібно підходити з точки зору чутливості всіх церков, які є спадкоємницями Володимирового хрещення. Тобто йдеться про всі конфесії в Україні. Тому надання можливості вести богослужіння тут лише одній із сучасних конфесій – викличе такі ж диск ... Читати далі »

Переглядів: 806 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Глава постоянной комиссии Киевсовета по вопросам культуры и туризма, член фракции БЮТ-Батькивщина Александр Бригинец настаивает на необходимости внеочередного заседания Общественного гуманитарного совета для решения дальнейшей судьбы Десятинной церкви. Об этом он заявил во время пресс-конференции, – передал корреспондент ГолосUA.


В частности, А. Бригинец сказал: "Я уже обратился к председателю КГГА А. Попова о необходимости срочного созыва внеочередного Общественного гуманитарного совета относительно ситуации на Старокиевской горе вокруг Десятинной церкви. Необходимо обсудить проблемы и найти способ демонтировать незаконные постройки и строительные вагончики, которые там появились в конце мая, поскольку скандал вокруг восстановления Десятинной церкви приобретает остроту”, – сообщил он.


Он также отметил, что согласно ряду Европейских конвенций, подписанных Украиной, этот объект не подлежит во ... Читати далі »

Переглядів: 651 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Очередные заседания Североамериканской православно-католической богословской комиссии открылись в Свято-Владимирской православной семинарии в Крествуде (Православная Церковь в Америке - ПЦА).

 

Североамериканская православно-католическая комиссия является официальным экуменическим проектом Постоянной конференции канонических православных епископов Америки (SCOBA), Комитета экуменических и межрелигиозных связей Католической епископской конференции США и Епископской конференции Канады, напоминает "Православие и мир". Проект стартовал в 1965 году. Первая богословская дискуссия по вопросам о природе Святого Духа в рамках консультации прошла в октябре 1999 года.

 

В 2003 г. участники комиссии призвали православную и католическую Церкви к практике совместного чтения Символа веры и к отказу ... Читати далі »

Переглядів: 702 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Синод УПЦ вирішив створити з Кирилівської церкви чоловічий монастир14 червня під головуванням митрополита Київського і всієї України Володимира у Синодальному залі Київської Митрополії УПЦ (МП) відбулося робоче засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, повідомляє Православіє в Україні.

 

На засіданні обговорювалися важливі аспекти єпархіального життя й адміністративного устрою УПЦ.

 

Зокрема, Синод вирішив створити на базі Свято-Кирилівської церкви, де ... Читати далі »

Переглядів: 707 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Беручи під увагу подані Володимиром Янівим характеристики «окциденталізму» та особливості української етнопсихології, можемо сказати, що Греко-католицька церква є духовним відображенням української «туги за гармонією». Її історія – це постійний процес боротьби за європейську «гармонію контрастів» між візантійською літургійною традицією та католицькою догматикою. Одночасно, фатальна українська «межовість» ніде так не проявила себе, як в історії УГКЦ.  Постійний, циклічний процес узгодження, виправлення, підпорядкування церковного життя, – то відповідно до католицької догматики («латинізація»), то згідно традиції візантійської літургії («восточництво»), – не дали розвинутись самобутній релігійно-філософській та теологічна думці. Греко-католицька церква наче зависла у духовному «межипросторі» між «психологічною Європою» та «азійським ренесансом» (терміни Миколи Хвильового), постійно потрапляючи з однієї в іншу крайність. «Коли ми були «західники», то вже кон ... Читати далі »

Переглядів: 1144 | Додав: Nazar199111 | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (0)

Четвер, 02.05.2024, 09:18
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Дорогі брати і сестри у Христі якщо ви зайдете як зареєстрований користувач ви зможете побачити на багато більше інформації! А також позбудетесь реклами яка висвітлюється на сайті
Це ваша пожертва
Перехід по рекламі це є Ваша пожертва для подальшого розвитку сайту
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 311
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Rambler's Top100
Рейтинг@Mail.ru

Духовне життя християнина © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz