Духовне життя християнина
 
Головна » 2011 » Серпень » 17 » Євхаристія (причастя)
17:06
Євхаристія (причастя)

Євхаристія (грец. «подяка») чи Святе Причастя – одне з головних християнських Таїнств, яке визнають Греко-Католицька, Католицька, Православна та деякі протестантські церкви. Воно є основою Євхаристійної Літургії. Євхаристія – це Тіло і Кров Христові під видами хліба і вина, що Спаситель подав на Тайній Вечері на поживу душ, та що приймаючи Пресвяту Євхаристію (св. Причастя), люди приймаєють дійсне Тіло і Кров Христову, в які перетворилися хліб і вино під час св. Літурґії.

Євангелист Іван підтверджує: «Сказав же їм Ісус: "Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хто їсть цей хліб, житиме повік, а хліб, що я дам, це – тіло моє, що я дам за життя світу”. Змагалися тоді учні між собою, говорячи: Як може він дати нам тіло їсти? Сказав же їм Ісус: "Істино, істинно кажу вам: Як не їсте тіла Сина чоловічого і не п'єте Його крови, не маєте життя в собі... Тіло моє – справді їжа, а кров моя справді напиток. Хто їсть тіло моє і п'є кров мою, в мені пробуває, і я в ньому...”» (Ів. 6:51-56).Християнин обов'язково повинен роздумувати над тим, як минає його життя, що й з якою метою він в ньому робить. Адже кожна дія, кожне слово, кожна емоція мають свій особливий, дуже конкретний сенс і не минають просто так - вони мають відповідний вплив на ті духовні процеси, котрі визначають наше життя.
Православна Церква вчить, що центром християнського життя повинна бути Євхаристія - найсвятіша таїна, в якій людина може поєднатися з Богом, прийнявши Його Тіло й Кров, пролиті Ним в мученицькій смерті на хресті, через яку людство отримало можливість мати мир, любов та злагоду у своєму житті. Таким чином, Євхаристія несе християнинові благодать та духовне тепло, необхідні йому в житті. Як дитина не може жити без любові батьків, так християнин не може жити без Євхаристії.
Євхаристія є органічною частиною богослужбового устрою Церкви. Циклічна система православних богослужінь, котра своїм структурним принципом покликана освячувати час як спосіб буття світу, вибудовується навколо Євхаристії як свого центру. Євхаристія святкується християнами на чолі зі священником чи єпископом у Літургії - Службі Божій. Спільне предстояння перед храмовим престолом в принесенні безкровної жертви - безкровної з тої причини, що Свою Кров як жертву за гріхи світу пролив Ісус Христос, Друга Особа Пресвятої Трійці, Син Божий, Початок Церкви та її Найсвятіший Архиєрей - освячує та духовно єднає перебуваючих в євхаристійній молитві людей. Таким чином постає містична спільність священнослужителя, котрий носить на собі відповідну до його сану благодать і владу звершувати таїну Євхаристії, з тими, хто разом із ним молиться про можливість євхаристійного єднання з Господом. Так відбувається євхаристійне спілкування - відкриті душі вірян та священнослужителя, їхні спільні молитви, благання, духовна зконцентрованість на святості літургійного дійства стають особливим містичним спілкуванням, котре відбувається в прямій присутності Бога. Адже Літургія - це не тільки молитва, але насамперед містична можливість безпосередньо переживати Божу реальність.
Щоб жити, людина потребує їжі. Душа також потребує харчування. Святе Причастя є головним засобом підтримки душевних сил людини. Регулярне причастя – залог духовного здоров'я людини. Щоб бути активним християнином потрібно сповідатися і причащатися не менш ніж раз на місяць.
Переглядів: 750 | Додав: Nazar199111 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 17:57
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Дорогі брати і сестри у Христі якщо ви зайдете як зареєстрований користувач ви зможете побачити на багато більше інформації! А також позбудетесь реклами яка висвітлюється на сайті
Це ваша пожертва
Перехід по рекламі це є Ваша пожертва для подальшого розвитку сайту
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 311
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Rambler's Top100
Рейтинг@Mail.ru

Духовне життя християнина © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz